Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus

e-Knjigo beremo tako, da datoteko prenesemo v svojo napravo, jo s posebnim programom (plačljivim ali brezplačnim) odpremo in beremo. Elektronska bralna izkušnja se od klasične razlikuje po hitrem in enostavnem izbiranju med poglavji, iskanju besed, dodajanju zaznamkov, izrezovanju citatov. E-bralniki se med seboj razlikujejo in včasih različno prikazujejo enako datoteko. Nekateri samodejno beležijo, kje je uporabnik prenehal brati e-knjigo in mu ob naslednjem branju ponudijo zadnjo brano stran, nekateri ponujajo povezavo do drugih, poglobljenih vsebin ali z internetom, pretvarjajo zapisano besedilo v avdio … Posebnost pri e-knjigi je tudi to, da lahko bralec sam spreminja tipografijo in velikost črk, da se s povečevanjem avtomatično povečuje tudi število strani in da se na zaslonu ne glede na velikost znakov vsebina prilagodi zaslonu.

Razlika med e-knjigo in datoteko PDF

Čeprav bi na prvi pogled menili, da se e-knjiga ne razlikuje od datoteke PDF, so slednje grafično zahtevnejše in manj primerne za branje. Če zapis v datoteki PDF povečamo, moramo pri branju uporabljati drsnik. Zapis v formatu PDF je kot slika, ki jo lahko povečujemo, vendar si jo moramo zato na omejenih zaslonih ogledovati po delčkih, medtem ko je e-knjiga sestavljena iz živih sestavnih delov iste slike, ki se na našo željo proporcionalno prilagajajo našim željam in zaslonom.

Najpogostejša formata e-knjige:

.ePub – zapis, ki ga podpira večina bralnikov, tablic in multimedijskih naprav. Ker lahko vsebuje tudi avdio in video vsebine, ga najpogosteje srečamo na napravah iPad, iPhone, napravah, ki delujejo na operacijskem sistemu Android, pa tudi na večini ostalih bralnikov.
.mobi – format za branje knjig na Kindle bralnikih, namiznih in prenosnih računalnikih, pametnih telefonih, tabličnih računalnikih.